Vanaf 29 juni 2023 geldt de European Union Deforestation-free Regulation (EUDR). Producten en grondstoffen die bijdragen aan ontbossing moeten vanaf eind december 2024 aan nieuwe regels voldoen. Wat houdt dit precies in? VSL legt het u graag uit.

Wat zijn de EUDR-regels?

Het doel van de EUDR-regels is de broeikasgassen te verminderen die de Europese Unie (EU) zelf veroorzaakt. De regels moeten verdere ontbossing tegengaan en broeikasgassen verminderen. Deze regels hebben gevolgen voor ondernemers in Nederland. De EUDR verbiedt producten, die van grond komen die na 30 december 2020 is ontbost, en zo bijdragen aan ontbossing om de EU binnen te komen, te worden geproduceerd in de EU of te worden geƫxporteerd vanuit de EU.

Bij de import en export van de producten moeten ondernemers bijvoorbeeld:

  • informatie verzamelen over waar de producten vandaan komen;

  • informatie verzamelen over de producent en handelaren in de keten;

  • documenten en verklaringen aan de Douane geven.

Om welke producten gaat het?

Palmolie, rundvlees, hout, cacao, soja, koffie, rubber. Maar ook producten van deze grondstoffen, zoals: leer, chocola, papier/karton, meubels en autobanden.

Wanneer gaan de regels in?

Voor grote bedrijven gaan deze regels in op 30 december 2024, MKB-bedrijven en eenmanszaken hebben tot 30 juni 2025 de tijd om aan de voorschriften te voldoen.

Wat kunt u verwachten?

De douane zal begin maart meer details bekendmaken over hoe zij toezicht zullen houden op de naleving van de EUDR. Dit omvat onder andere veelgestelde vragen en andere relevante informatie voor bedrijven. Ondernemers die meer willen weten over de EUDR kunnen terecht op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ook de website van de Europese Unie biedt uitgebreide informatie over deze regelgeving.

VS Logistics houdt de situatie nauwlettend in de gaten en we zullen u tijdig op de hoogte brengen indien er eventuele wijzigingen zijn welke invloed hebben op uw verschepingen.

Heeft u op dit moment al vragen?

U kunt altijd contact opnemen met customs@vslcustoms.nl. VSL helpt u graag verder.