Bij VS Logistics begrijpen we het belang van een soepele douaneafhandeling en zorgen we ervoor dat onze logistieke processen voldoen aan de vereisten. We werken nauw samen met de douane om ervoor te zorgen dat uw zendingen veilig en efficiënt worden behandeld. Maar welke controles zijn er en hoe werkt dit proces?

Wat is het verschil tussen een scan en een fysieke controle?

Het kan zijn dat een container wordt geselecteerd voor een scan tijdens de aangifte. Bij een scan zal de container slechts worden gescand. Op het moment dat de douane toch twijfelt, kan er een fysieke controle plaatsvinden. Let op: dan wordt de container altijd eerst ontgast.

Wanneer wordt de container geselecteerd voor een scan?

Dit kan zowel willekeurig zijn als specifiek. Op het moment dat goederen een bepaalde HS-code hebben, of deze uit een risicoland komen, is de kans groter dat de container dient te worden geïnspecteerd. Gemiddeld wordt 5% van de containers gecontroleerd.

Hoelang duurt de inspectie?

Het verschilt heel erg van de drukte op dat moment bij de douane, maar er is zeker een uitgangspunt. Tussen het aanmelden voor een afspraak voor een fysieke controle van de container en het daadwerkelijke vrijmaak moment zit maximaal 5 werkdagen. Fysieke controle vindt in principe alleen plaats op maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 16:00 uur .

Mijn goederen zijn bederfelijk, wat nu?

Voor fysieke controle van bederfelijke goederen (zoals groente, fruit, bloemen) kan een uitzondering gemaakt worden, waardoor het proces sneller verloopt. De meeste containers/goederen worden na aangifte en betaling direct vrijgegeven. Het team van VSL zorgt ervoor dat er met dit soort factoren zorgvuldig rekening wordt gehouden.

Heeft u nog andere vragen over douanecontroles of wilt u meer weten over onze diensten? Neem dan gerust contact met ons op. Het team van VSL staat klaar om u te helpen!